V kuchyni zajisté každý ocení, když při vaření je každá věc po ruce a přesně tam, kde ji hledáte. Při plánování nové kuchyně je dobré uvažovat nejen o materiálu, ale také o rozmístění uložných prostorůtom. Při rozmýšlení uspořádání nové kuchyně je dobré vycházet z té stávající, zamyslet se nad tím co nám vyhovuje a naopak co je potřeba změnit.
Naše kuchyň je limitována prostorem, který máme k dispozici a také rozmístěním vývodů vody či elektřiny, které ne vždy lze přispůsobit našim požadavkům.
Pomůžeme Vám přehledně a prakticky uspořádat Vaši novou kuchyň. Za pomocí následujících doporučení zónového plánování prostoru Dynamic Space. S využitím tohoto programu získáte více úložného prostoru pro ukládání věcí a ušetříte pohyb v kuchyni.
Zóny dynamic space
![]() |
Zásoby - prostor pro uložení předmětů určené ke spotřebě i vaření spotřebujete a doplňujete ( potraviny chlazené i nechlazené ), do této zóny patří i mrazák a lednice. Otevřená balení zpravidla patří do zóny "Příprava". |
![]() |
Ukládání - prostor pro uložení předmětů k práci v kuchyni a potrvin určené ke spotřebě ( kuchyňské potřeby, nádobí a skleničky ). Z ergonomického hlediska je účelné a výhodné mít často používané nádobí uloženo ve výsuvech spodních skříněk. |
![]() |
Mytí - prostor pro uložení myčky na nádobí a dřez včetně spodní skříňky. Spodní skříňku využijeme jako prostor pro uložení soupravy nádob na tříděný odpad, a rovněž pro čisticí prostředky a pomůcky pro čištění a mytí. |
![]() |
Příprava - prostor pro uložení kuchyňských pomůcek pro přípravu pokrmů. Patří sem i otevřená balení potravin či nebalené potraviny, s nimiž při přípravě jídla pracujete nejčastěji. |
![]() |
Vaření/pečení - prostor pro kuchyňské vybavení ( např. sporák, trouba, mikrovlnka a odsavač ). Úložný prostor pro předměty, které jsou zapotřebí při vaření a pečení, jako hrnce, pánve a pracovní příbory. |
Zajímá Vás funkční uspořádání kuchyně, využijte při jejím plánování i ergonomii.