Při plánování nové kuchyně bychom měli uvažovat i o uložení věcí, vzhledem k naší výšce a četnosti užívání předmětů. Využijte při plánování nové kuchyně schéma, které Vám pomůže s uspořádáním a využitím maxima prostoru ve Vaší kuchyni na míru. Využijte prostor efektivně.
Ergonomické zóny v kuchyni:


Doporučujeme poličky za dvířky ve spodních skříňkách nahradit výsuvy. Vámi uložené předměty v policích musíte hledat protože, nikdy nemáte přesný přehled o obsahu. Zásuvky a výsuvy Vám poskytnou přehled a pohodlný přístup. Výšku pracovní plochy ve Vaší kuchyni přizpůsobte výšce Vašeho těla a nikdy opačně.
Při navrhování nové kuchyně dodržujte následující základní pravidlo: Při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10 - 15 cm. Dodržte aby zóna přípravy, která je hlavní pracovní plochou v kuchyni, byla dostatečně prostorná. Místo mezi dřezem a sporákem by mělo být nejen dostatečně velké ale i řádně osvětleno. Doporučuje se minimální šířka 90 cm.
Nejzákladnější design kuchyně by měl zahrnovat trojůhelník mezi sporákem, ledničkou a dřezem. Cílem je udržovat vzdálenost mezi nimi malou, aby však zbylo dostatek volného prostoru na zpracování jídel, odkládání hrnců, a věcí spojených s přípravou dalšího skvělého jídla. Mějte na paměti rozmístění trubek a zásuvek, které budete k zapojení spotřebičů potřebovat. Pokud se ukáže nezbytné přidat další elektrické zásuvky nebo přemístit odpad, rádi vám pomůžeme. Doporučujeme promyslet jakým způsobem budete v nové kuchyni chtít řešit odpadkový koš, možnosti jsou například koš umístěný ve spodní skřňce v tzv. třídících boxech. Volně stojící koš narušuje celkový design kuchyně. Dalším důležitým bodem při plánování kuchyně jsou úchytky na dvířkách. Při jejich výběru dbejte také na jejich funkčnost a nejen design. Inteligentní závírání šuplíku oceníte při rychlém vaření. Šuplík zasunete bez hluku.
Digestoř by měla být 65 nad touto plochou u plynového sporáku 75 cm. Velmi důležitá je zvýšená trouba ve výši pasu nebo očí. Usnadňuje manipulaci s horkými plechy a navíc zajišťuje bezpečnost.
Více informací na stránkách Blum.
Jak naplánovat kuchyň ?
Při plánování kuchyně doporučujeme maximálně využít prostor pro ni určený. Samozřejmostí je originální design. Při výběru kuchyně máte na výběr v zásadě ze dvou variant :
- samostatná kuchyně - klasické rozložení linky, později doobjednání digestoře, dodělání poliček, myčka...při postupném zařizování kuchyně můžete přijít o výhody např. s využitím prostoru, rozmístění kterému, by jste se vyhnuli při naplánování celé kuchyně najednou.
- kuchyně postavená v celku - toto pojetí nabízí hned několik možností - vlastní vkus, navrženo pro všechny uživatele
Nevybrali jste si ani jednu s těchto variant. Navrhněte si vlastní kuchyň dle Vašich požadavků. Výroba kuchyní Vám bude spolehlivým partnerem při realizaci Vašeho snu.
S námi si měníte sny ve skutečnost.
|