Ergonomické plánování

Ergonomické plánování

Při plánování nové kuchyně bychom měli uvažovat i uložení věcí vzhledem k naší výšce a četnosti úžívání předmětů. Využijte při plánování nové kuchyně schéma, které Vám pomůže s uspořádáním a využitím maxima prostoru ve Vaší kuchyni na míru. Využijte prostor efektivně.

ergonomicke zony v kuchyni

často používané méně používané zřídka používané


Police za dvířky ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevhodné. Uložené předměty musíte pracně hledat, protože o celém vnitřním obsahu skříňky nemáte přehled. Zásuvky a výsuvy poskytují optimální přehled a pohodlný přístup. Výška pracovních ploch ve Vaší kuchyni by se měla přizpůsobit výšce Vašeho těla a ne opačně.
Použijte následující základní pravidlo:
Při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10 - 15 cm. Dbejte na to aby zóna přípravy, která je hlavní pracovní plochou v kuchyni, byla dostatečně velká. Prostor mezi dřezem a sporákem by měl být nejen dostatečně velký, měl by být také dostatečně osvětlen. Doporučuje se minimální šířka 90 cm.

logo dynamic space
Více informací na stránkách Blum.

Jak naplánovat kuchyň?


Plánování nové kuchyně doporučuji udělat důkladně, jednak protože pokud ji naplánujete špatně, budete s tím pravděpodobně muset žít příštích pár let. Ostatně když plánujete stavbu rodinného domku, taky máte pořádný plán, nebo ne?

Při vybírání kuchyně můžete zjistit že dodavatelů je mnoho a není jednoduché vybrat dobrého. Také můžete zjistit, že na trh přichází mnoho nových vychytávek a není tedy jednoduché dát dohromady návrh kuchyně, která by seděla dohromady a navíc odpovídala vašim představám.

V zásadě jsou zde dva druhy kuchyní:

Samostatné kuchyně, které si poskládáte z linky, nad tu si později přiobjednáte digestoř, později přidáte pár poliček, časem se ozve i myčka atd... Tento typ kuchyně je příjemně neformální, avšak často se stane že takovouto postupnou evolucí přijdete o výhody, které ssebou nese naplánování celé kuchyně najednou.
A to je právě druhá možnost kuchyně - kuchyň postavená v celku.
Zde je však také několik možností, může to být kuchyň, kterou někdo vytvoří podle jeho vlastního vkusu a pak se vám ji pokouší prodat, a nebo to může být kuchyň kterou si vyberete a zvolíte vy sami... Ostatně vy jste ten kdo v ní bude po příštích několik dlouhých let vařit, ne ten architekt.
(ostatně vkrádá se zde otázka, zdalipak si ten architekt vaří sám...? )

Rozložení kuchyně:


Nemá asi cenu mluvit o ideálním tvaru místnosti pro kuchyň, protože pravděpodobně již nějakou kuchyň používáte. Pravděpodobně máte před stojíte v kuchyni a přemýšlíte jak ji ideálně využít a zkrášlit, je to tak?
Nejzákladnější design kuchyně by měl zahrnovat trojůhelník mezi vařičem (plotnou), ledničkou a dřezem. Cílem je udržovat vzdálenost mezi nimi malou, aby však zbylo dostatek volného prostoru na zpracování jídel, odkládání hrnců, a věcí spojených s přípravou dalšího skvělého jídla.

Součásti kuchyně:


Mějte na paměti rozmístění trubek a zásuvek, které budete k zapojení spotřebičů potřebovat. Pokud se ukáže nezbytné přidat další elektrické zásuvky nebo přemístit odpad, rádi vám pomůžeme.
Doporučujeme promyslet jakým způsobem budete v nové kuchyni chtít řešit odpadkový koš, možnosti jsou například koš umístěný ve spodní poličce. Nedoporučujeme volně stojící koš, zabírá místo a také narušuje celkový vzhled kuchyně!
Promyslete si také jaké ingredience, příbory, hrnce, pánve, skleničky a talíře budete potřebovat, pomůže vám to udělat si předem jasno kolik bude potřeba prostoru. S tímto na paměti pak popřemýšlejte jak často jednotlivé věci při vaření používáte, pak již jistě dáme dohromady možnosti jak všechno rozmístit. Pokud si nebudete jisti jak to udělat, neváhejte se poradit s odborníkem.

Komponenty kuchyně:


Již bylo zmíněno,je zde tisíce značek a typů ploten, ledniček, digestoří a myček.
Doporučujeme použít ty typy komponent, které používaji 18 milimetrové desky namísto 15 milimetrových. Který materiál použijete záleží na Vaší volbě a konzultaci s odborníkem, hledejte však kvalitní dvířka a desky, vydrží déle a kuchyň bude stále vypadat skvěle.
Taktéž doporučujeme vyzkoušet si funkčnost madel na dveřích, může se totiž stát že budete potřebovat některé poličky otevřít s chňapkou na ruce. Některé vzory madel jsou konstruovány na používání rukou, jiné jste schopni otevřít i v rukavicích. Osvědčené jsou knoflíkové styly, které uchopíte palcem a dvěma prsty.
Dále doporučujeme dbát na panty a kolejničky šuplíků, některé totiž umožňují pouze částečné otevření (zhruba ze 3/5), jiné Vám umožňují přístup k celé hloubce šuplíku.
Mezi trendové prvky v této oblasti patří inteligentní zavírání šuplíků. Do šuplíku prostě strčíte, a mechanismus kolejniček za Vás šuplík zavře. Mechanismus však na posledním zhruba centimetru sám šuplík zpomalí, šuplík se tedy zavře pomalu a jistě.

Podlaha kuchyně


Nejlepší čas na výměnu podlahy v kuchyni je ihned poté co je stará kuchyň odstraněna a pracuje se na elektrice a vodě.
Pokud plánujete rozpočet na novou kuchyň, doporučujeme nechat si část i na novou podlahu, jakmile je jednou kuchyň na místě je již výměna podlahy řádově náročnější.
Výběr nové kuchyně je tedy spíše návrh nového interiéru pokoje než volba kam dát který šuplík.

Nemusíte se však bát, nejsme firma co je zaměřená pouze na tvorbu kuchyní. Snažíme se poskytovat co nejkomplexnější služby a máme proto dojednány elektrikáře, instalatéry, kameníky a další potřebné profese na to, abychom Vám kvalitně zpracovali celý interiér.

 

 

 


Obuv Scholl přímo z centrálního skladu Kompletní zemní práce provádíme vlastními stroji. Jeřábnické práce za nejvýhodněší cenu v Praze a Středočeském kraji.

Akční nabídka

-1
Kuchyně Pistácie lesk
Od 15.000,- běžný metr

Kontakt

Výroba Nábytku:
Rychnov u Jablonce nad Nisou
Rychnov 387
468 02

Vedoucí výroby:
p.Libor Medek
tel.: +420 605 171 503

Jednatel společnosti:
p.Miroslav Šilhán
tel.: +420 731 181 564

email: info@vyroba-kuchyni.cz

partneři

Skříně Šilhán

Truhlářství Šilhán